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Re: FAQs relating to professional ethics of members pertaining to 

Bank Assignments  

  

Q.1 Whether a Firm of Chartered Accountants can accept Audit of a 

branch of a bank, while one of the partners of the said firm has taken loan 
from a  different branch of the Bank ?   

A.   No, the Firm of Chartered Accountants cannot accept branch Audit of the 

Bank if one of the partners has taken the loan from any branch of that bank. The 

members should not place themselves in position which would either compromise 
or jeopardize their independence.    

Q.2 Whether a member can accept appointment as Statutory Auditor of 

certain branch(es) of a Bank, while he is the Revenue Auditor of different 

branch(es) of the same Bank ?      

A.   No, a member is not permitted to accept the appointment as Statutory 

Auditor of certain  branch(es) of a Bank while he is the Revenue Auditor of 

different branch(es) of the same Bank.    

Q.3 Whether a member being a Concurrent auditor of a Bank can 

undertake (quarterly) limited review  of the same Bank?   

A.  Concurrent Audit  and the assignment of (quarterly) limited review of the 

same Bank cannot be undertaken simultaneously as the concurrent audit being a 

kind of internal audit and the quarterly limited review being a kind of statutory 

audit undertaken simultaneously are prohibited under the provisions of Code of 
Ethics .   

It may  however be noted that the Concurrent Auditor of a Branch of a Bank may 

be required to submit a specific Review Report to the Management on quarterly 

basis. Such assignment of specific review may be undertaken by the Concurrent 
auditor of the Bank.  

Q.4 Whether it is permissible to accept Concurrent Audit of a Bank branch 

by the Statutory Auditor of different Branches of the same Bank?   

A.   In line with the principle of strict independence,  it is not permissible to 
accept  Concurrent Audit of one of the branches of a bank by the Statutory 

auditor of different branches of the same bank.    

Q.5  Whether the Internal Auditor of a Bank can undertake Consultancy 

work of the same Bank?   



A. There is no restriction for the consultancy work if it is  undertaken by a 
member  along with the assignment of Internal Audit.    

Q.6 Whether the Statutory Auditor of a Bank can undertake Concurrent 

audit of its Sponsor Bank?    

A.   No, the Statutory Auditor of a Bank cannot be the Concurrent Auditor of its 
Sponsor Bank, since the relationship between them may be likened to Holding and 

subsidiary companies under Companies Act, 2013.    

Q.7 Whether the Statutory Auditor of a Bank can accept Stock audit or 

Inspection Audit  of the same branch or different branch of the same 
Bank?   

A.   The Stock Audit or Inspection Audit and Statutory Audit are not permissible 

to be done simultaneously since Stock Audit or Inspection Audit are kind of 

management function, which cannot be undertaken simultaneously alongwith the 

Statutory Audit (whether pertaining to the same branch of different branch).    

Q.8 Whether the Concurrent Auditor of a Bank can accept Tax audit of the 

same Bank?   

A.  No, the Concurrent Auditor of a Bank cannot accept the Tax audit assignment 

of the same Bank, as  it would affect independence in terms of the provisions of 
Code of Ethics that Statutory Audit and Internal Audit cannot be done together, as 

also in terms of the provisions of Section 288 of the Income Tax Act, 1961 which 

prohibits undertaking Concurrent Audit and Tax Audit simultaneously.    

Q.9  Whether the Concurrent Auditor of a Bank can accept Revenue Audit 
of the Same Bank?   

A.   Yes, the Concurrent Auditor of a Bank can accept Revenue Audit of the same 

Bank since both the Audits are of the nature of management function.  

Q.10 Whether a member can simultaneously be the Information System 

Auditor and Credit Appraiser of the same Bank?   

A.  A member can simultaneously be the Information system Auditor and Credit 

Appraiser of the same Bank except in case where appointment as Information 

system Auditor has been made under a statutory or regulatory requirement. 

However, he should ensure at his end that there is no conflict of interest involved.    

Q.11 Whether the Auditor of a Bank can hold Credit card of the same 

Bank?   

A.   There is no prohibition in holding credit card of bank, where a CA Firm is 

Auditor of the Bank. Indebtedness will apply if there is outstanding balance of Rs. 
1,00,000*/- beyond prescribed credit period given to holder of credit card.   



*   As per the limit of indebtedness existing as on date.   

Q.12 Whether the Concurrent Auditor of a Bank can accept the 

assignment of its Statutory Audit, after relinquishing the assignment of 

the Concurrent Audit o the Bank?   

A.   The Concurrent Auditor of a Bank, only after he relinquishes the assignment 
of Concurrent Audit, may accept the assignment of Statutory Audit; provided, 

where the Concurrent Audit Assignment for the relevant year has already been 

commenced at the time of acceptance of Statutory Audit, the Statutory Audit for 

the said year should not be accepted.   

Q. 13 Whether the Concurrent Auditor of a Branch of a Bank can 

undertake the assignment of LFAR of the same Branch?  

A. The concurrent Auditor of a Branch can undertake the assignment of LFAR only 

with respect to Branches which are not subject to Statutory Audit.   

With respect to Branches which are subject to Statutory Audit, the LFAR 
assignment shall be undertaken by the Statutory Auditor.   

Q.14 Whether a member in practice can accept statutory audit of a bank 

in case if he has taken loan from the bank against Fixed Deposit?  

A. No, “Indebtedness” would include loan taken by a member against Fixed 
Deposit or any other security. It is the Indebtedness beyond the existing limit of 

Rs.1,00,000/- is in question and not the type of security against such 

Indebtedness. Thus, a member is not permitted to accept audit assignment of a 

bank in case he has taken loan against a Fixed Deposit held by him in that bank 
beyond the existing indebtedness limit.  

Q.15 Whether a current assets auditor for borrower accounts of a bank 

can also be the statutory auditor of a branch of the same bank ?  

A. There is no conflict of interest where the current asset auditor of borrower 

accounts of a branch of a bank, is the statutory auditor of another branch of the 
bank.  

Q.16 Whether the issue of independence of Auditor is linked with the 

Performance Certificate of Branch Auditors required from Branch 

Managers of a Bank?  

A. The “Performance Certificate” appears to be something of internal use of Banks 

also apparent that the said report is confidential.  

There is nothing to be done by auditor or ICAI is in this regard. Since it is 

something in domain of client only, no independence issue is involved. 

Q.17 Whether the Incoming Auditor of an entity can communicate with 



the retiring auditor vide email?    

A.  Yes, the Incoming Auditor of an entity can communicate with the  retiring 

auditor vide email. However, the positive proof of delivery of email to the previous 

auditor will be reckoned on the receipt of acknowledgement of the communication 

from retiring auditor’s by email address registered with the Institute or his last 
known official email address.   

Q.18 Whether  communication with  previous  auditor  is  necessary  

in case  of  appointment  as  statutory  auditor  by  nationalized  

and other Banks?  

A. Yes,  communication with previous auditor  is  applicable  in  case  of 

appointment made by nationalized  and  other  Banks.  

Q.19 Whether  communication  by  the  Incoming  auditor  is  

mandatory with the previous auditor in respect of various audit 

assignments, like  the  concurrent  audit,  revenue  audit,  stock  
audit  and  special audits etc.?  

A. Yes,  the  requirement  for  communicating  with  the  previous  auditor 

would apply  to  all  types  of  audits viz., statutory  audit,  tax  audit, 

concurrent  audit, Stock Audit  or  any  other  kind  of  audit.   

Q.20 Whether Auditor of a bank can commence audit immediate after 

communication with previous Auditor and without waiting for reasonable 

time?   

A. In the case of audit of government Companies/ banks or their branches, the 
time schedule given for the assignment is such that there is no time to wait for the 

reply from the outgoing auditor, the incoming auditor may give a conditional 

acceptance of the appointment and commence the work which needs to be 

attended to immediately after he has sent the communication to the previous 

auditor in accordance with this clause. In his acceptance letter, he should make 
clear to the client that his acceptance of appointment is subject to professional 

objections, if any, from the previous auditors and that he will decide about his 

final acceptance after taking into account the information received from the 

previous auditor.  

Q.21 Whether a member in practice can be a Director in Cooperative 

Bank?   

A. Yes, a member in practice may be a Director- Simplicitor in a Co-operative 

Bank not in charge of the executive functions. He, or Chartered Accountancy Firm 
wherein he is a partner, or any of the partner of the said firm are not involved in 

the Bank as an auditor.  
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