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Policy Circular No. 02 /2025-26 

To, 

1. All Customs Authorities 

2. All RAs of DGFT 

3. All Members of the Trade & Industry 

  

Subject: Clarification regarding applicability of Para 2.12 of the Foreign Trade Policy, 

2023-reg. 

  Para 2.12 of Foreign Trade Policy, 2023 provides that “Goods already imported / shipped / 

arrived in advance, but not cleared from Customs may also be cleared against an Authorisation 

issued subsequently. However, such goods already imported/shipped/arrived, in advance are 

first warehoused against Bill of Entry for Warehousing and then cleared for home consumption 

against an Authorisation issued subsequently. This facility will however be not available to 

‘Restricted’ items or items traded through STEs, unless specifically allowed by DGFT”. 

  

2. This is a facilitative provision to allow clearance of goods to the importers whose 

authorisations (such as Advance Authorisation) are issued subsequent to the arrival of the 

imports. Any interpretation of this provision to make warehousing of goods, a mandatory 

requirement even in cases where Authorisation has been issued before the arrival of the imports 

or their customs clearance, defeats the purpose intended under the Para 2.12 of FTP, 2023 and 

only adds to the costs of imports.  

3. Recently this Directorate has received several representations regarding problems faced by 

importers being asked to mandatorily warehouse the goods before clearance, if they were 

shipped (date of shipment as per date of Bill of Lading) prior to issuance of Authorization, even 

though importer now has an Authorization in hand for the landed goods while approaching 

customs for clearance of such goods. 

4.  The matter has been examined in the Directorate and it is clarified that Goods already 

imported / shipped / arrived, in advance, but not cleared from Customs may also be cleared for 

home consumption against an Authorisation issued subsequent to the date of shipment (date of 

Bill of lading) but before their clearance from Customs, without any mandatory requirement for 

warehousing. This facility will however be not available to ‘Restricted’ items or items traded 

through STEs, unless specifically allowed by DGFT. 

This is issued with the approval of Competent Authority. 

 

(Satya raja Sekhar G) 

Joint Director General of Foreign Trade 

E-mail: satya.grandhi@gov.in 

(Issued from F.No. 01/89/180/38/AM-12/PC-2[A]/Part-I /E-1237) 
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